3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:15
No menu items!

Armata ucraineană a folosit bombe cu fragmentare împotriva separatiştilor (HRW)

spot_img

HRW precizează că rebelii ar fi folosit şi ei bombe cu submuniţii

 ucraina-trupe-500x281

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a denunţat utilizarea bombelor cu fragmentare de către armata ucraineană împotriva separatiştilor proruşi din est, informează AFP.

Organizaţia cu sediul la New York afirmă într-un raport că a constatat “o folosire repetată a bombelor cu fragmentare în luptele dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi în mai mult de 12 locuri, atât în oraşe, cât şi în provincie”.

Deşi este imposibil de determinat originea majorităţii acestor atacuri, “anumite dovezi arată responsabilitatea forţelor guvernamentale ucrainene pentru mai multe atacuri din Doneţk”, principalul fief separatist, precizează HRW.

Atacul soldat cu moartea unui angajat al Crucii Roşii la 2 octombrie, la Doneţk, a fost realizat cu rachete cu submuniţie, adaugă organizaţia.

Contactat de AFP, Ministerul ucrainean al Apărării a respins aceste acuzaţii care “sunt lipsite de orice fundament”. “Soldaţii ucraineni nu au utilizat muniţii de acest tip”, a declarat un purtător de cuvânt, Bogdan Senyk.

Autorităţile prooccidentale ucrainene, care se confruntă duminică cu alegeri legislative anticipate, sunt prinse între necesitatea de a face pace şi o parte a opiniei publice care doreşte o ofensivă fermă împotriva separatiştilor.

HRW precizează că rebelii ar fi folosit şi ei bombe cu submuniţii, dar aceste elemente nu sunt suficiente pentru a avea o certitudine în această privinţă.

Ucraina, ca şi Statele Unite şi Rusia, nu a semnat în 2008 tratatul de interzicere a bombelor cu fragmentare.