9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 13:48

Armata ucraineană şi rebelii din Lugansk vor înceta luptele începând de vineri

spot_img

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte categoric

 militari_rusi_ucraina

Militarii ucraineni şi separatiştii de la Lugansk au convenit luni seara să înceteze focul pe linia frontului începând cu 5 decembrie şi să retragă artileria grea începând din 6 decembrie, potrivit unui comunicat al OSCE, relatează agenţia RIA Novosti.

Părţile au convenit asupra unei încetări a focului complete în întreaga zonă tampon de-a lungul liniei de front. Acest acord va intra în vigoare pe 5 decembrie. De asemenea, armata ucraineană şi rebelii vor începe pe 6 decemrie să-şi retragă artileria grea din zonă

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)

Potrivit observatorilor OSCE, aceste decizii au fost luate luni, în cursul unor consultări.

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte categoric.

Un armistiţiu fragil (care nu a fost respectat)a fost instaurat în estul Ucrainei în urma semnării acordurilor de la Minsk, la 5 septembrie, între Kiev şi separatiştii proruşi de la Doneţk şi Lugansk, cu participarea Rusiei şi a OSCE. Acordurile au permis la început oprirea luptelor în majoritatea zonelor aflate pe linia de conflict.