3.4 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 18:47
No menu items!

Armata Română marchează încheierea misiunii din Afganistan, după aproape 20 de ani, cu o ceremonie la Arcul de Triumf

spot_img

Armata Română încheie după aproape 20 de ani misiunea în Afganistan. Momentul va fi marcat cu o ceremonie care va avea loc miercuri, la Arcul de Triumf. Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu vor fi prezenți. În cei aproape 20 de ani de prezență în teatrul de operații din Afganistan, Armata Română a pierdut 27 de soldați, iar alți 200 au fost răniți.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, cu această ocazie vor defila detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii.

Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.

Militarii care participă la activitate au fost vaccinaţi împotriva Covid cu schemă completă, iar evenimentul se desfăşoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, precizează MApN.