2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 9:14
No menu items!

Armata israeliană anunță reluarea operațiunilor în Gaza

spot_img

Israelul a anunțat duminică încetarea armistițiului în replică la “tirurile de rachetă neîncetate” ale Hamas

Israelul ripostează la tirurile dinspre Siria

Armata israeliană a anunțat duminică încetarea armistițiului umanitar și reluarea operațiunilor în Fâșia Gaza, în replică la “tirurile de rachetă neîncetate” ale mișcării islamiste palestiniene Hamas, relatează AFP și Reuters.

În urma tirurilor de rachetă neîncetate ale Hamas în timpul armistițiului umanitar (…), armata își va relua imediat activitățile sale în Fâșia Gaza, pe calea aerului, pe mare și pe uscat“, conform unui comunicat al armatei.

Israelul a fost duminică dimineața ținta unor noi tiruri de rachetă lansate din Fâșia Gaza, a anunțat anterior armata israeliană, adăugând că nu a ripostat prin raiduri aeriene.

Cinci rachete au ajuns în Israel, în regiunile Ashdon și Ashkelon (sud), în timp ce alte două au fost interceptate în centrul țării de sistemul antirachetă “Iron Dome”, a adăugat armata care a pierdut în noaptea de sâmbătă spre duminică un al 43-lea militar, ucis de un obuz de mortieră pe teritoriul israelian.

Aproximativ 20 de rachete au fost lansate în cursul nopții.

Răspunzând favorabil unei solicitări a ONU, cabinetul de securitate israelian, care regrupează principalele ministere, a acceptat inițial să prelungească până duminică la miezul nopții (21.00 GMT) armistițiul umanitar care a oferit sâmbătă un moment de răgaz populației din Gaza. Însă Hamas a refuzat de facto această prelungire, revendicându-și tiruri de rachetă.

Cabinetul de securitate urma să se reunească din nou duminică, potrivit presei.

Operațiunea israeliană din Gaza, care urmărește să distrugă puterea militară a mișcării Hamas, a început la 8 iulie și a intrat în faza sa terestră nouă zile mai târziu. Cel puțin 1.000 de palestinieni, în mare majoritate civili, au fost uciși de atunci, potrivit serviciilor de ajutor palestiniene.

De partea israeliană, în afara celor 43 de soldați morți, doi civili și lucrător thailandez au fost uciși de rachete, precum și un lucrător thailandez.

R.D.