9.2 C
București
sâmbătă, 27 februarie 2021 - 20:02

Armata distribuție primele doze de vaccin AstraZeneca la Cluj, Craiova, Iași și Timișoara

Prima tranşă de vaccinuri de la AstraZeneca, a ajuns duminică dimineaţă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și urmează ca toate cele 81.000 de doze să fie distribuite de armată către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

”Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naţionale. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade celsius”, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dozele vor fi distribuite astfel: 
  • Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 15.300 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 25.200 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 17.100 doze.  
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice.
De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.  
Pentru gestionarea cu eficienţă a procesului de vaccinare la nivel naţional, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat şi transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condiţiile şi modul de stocare, depozitare, transport şi distribuţie, cu respectarea lanţului de frig, monitorizarea reacţiilor, precum şi managementul stocurilor şi al pierderilor.  
 

Guvernul a anunțat că în această lună sosesc în România cel puţin 600.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la AstraZeneca. Programarea începe în 10 februarie pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.