joi, 25 februarie 2021 - 7:44

Arhivă cu 500 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor Facebook, vândută pe Telegram

O persoană necunoscută a creat un bot prin care vinde pe Telegram, individual și vrac, numerele de telefon ale peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook.

Alon Gal, expert în securitate cibernetică, a descoperit un bot de Telegram care vinde numere de telefon. Este vorba de numerele a 533 de milioane de utilizatori, dintr-o bază de date extrasă în urma unei mai vechi breșe de securitate.

Breșa respectivă a fost reparată de Facebook în 2019, ceea ce înseamnă că datele nu sunt foarte noi. Însă, cum oamenii nu-și schimbă foarte des numărul de telefon, cele mai multe dintre numerele vândute ar trebui să fie de actualitate, scrie vice.com, citat de profit.ro.

Cel care a intrat în posesia bazei de date, a creat un bot care răspunde la interpelările “clienților”, care pot căuta un număr de telefon după numele de utilizator, sau numele de utilizator după numărul de telefon.

O singură căutare costă un credit, care valorează 20 de dolari. Există și varianta vrac, care oferă 10.000 de credite pentru 10.000 de căutări în schimbul a 5.000 de dolari.

Botul a fost descoperit pe 12 ianuarie anul acesta, însă nu este exclus ca acesta să activeze de mai mult timp. Cert este că cei de la Telegram nu au luat până acum nicio măsură pentru a-l opri.