23.9 C
București
marți, 3 august 2021 - 23:34

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, audiat la DNA. UPDATE Procurorii au început urmărirea penală

spot_img

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a venit, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.

Teodosie

UPDATE.

Procurorii au început urmărirea penală pe numele ÎPS Teodosie, dosarul fiind deschis în 2009, de Parchetul General ca urmare a unei investigații jurnalistice. Acuzațiile erau de luare de mită și instigare la fals intelectual. Infracțiunile ar fi fost comise de arhiepiscopul Tomisului ca decan al Facultății de Teologie, așa că ancheta a fost preluată de Direcția Națională Anticorupție.

În cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de  decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb,  să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.

Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică.

comunicat DNA

Surse judiciare susțin că ancheta inițială, de la Parchetul General ar fi fost declinată la DNA, unde după doi ani, în 2011, Teodosie a fost scos de sub urmărire penală, dar ancheta s-a spart în 2 dosare care au fost trimise parchetelor din Constanța. Anul trecut, în 2013, când a devenit șef al DNA, Laura Codruța a infoirmat scoaterea de sub urmărire a arhiepiscopului, același lucru întâmplându-se și la dosarele din Constanța, care vizau pe doi preoți complici. Practic, acum, ancheta DNA a reunit toate aceste dosare, începându-se urmărirea penală.

S. Marinescu