16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 1:41

Arestarea șefei DIICOT, în presa internațională

spot_img

Principalele instituții media străine scriu despre ancheta DNA

Bica Alina_DIICOT_SZ

Reţinerea și arestarea şefei DIICOT, Alina Bica, este relatată de principalele agenţii străine, care subliniază intensificarea recentă a eforturilor României de combatere a corupţiei.

„Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupţie în România”, titrează postul de televiziune Euronews, citat de Mediafax. „Alina Bica este şefa direcţiei guvernamentale care anchetează mafia, crima organizată şi terorismul”, explică postul de televiziune, potrivit aceleiași surse. Ea este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) din care Bica a făcut parte. Euronews menţionează, de asemenea, promisiunea electorală a preşedintelui ales Klaus Iohannis de combatere a corupţiei, adăugând că datele arată că 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru corupţie şi infracţiuni conexe în România în acest an, inclusiv 85 de miniştri, parlamentari, primari, judecători şi procurori.

„Procurorii români anchetează şeful propriei lor direcţii antimafie”, scrie Reuters. Procurorii români au obţinut permisiunea de o reţine pe şefa propriei lor direcţii de combatere a crimei organizate în cazul unei anchete penale, ultima dintr-o serie de cazuri de corupţie la nivel înalt din acest stat est-european, anunţă agenţia.

„Oficial român reţinut sub suspiciunea de abuz de putere într-un caz de restituire de terenuri”, titrează şi Associated Press, precizând că Alina Bica a fost membra unei comisii care ar fi supraevaluat preţul proprietăţii şi i-a plătit prea mulţi bani fostului proprietar în 2011.

AFP anunţă la rândul său reţinerea şefei DIICOT, conchizând: „România s-a angajat să intensifice lupta împotriva corupţiei de la intrarea sa în Uniunea Europeană în 2007 şi face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului în acest domeniu”.