12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:43

Arad: Aproape 150 de porci confiscaţi vor fi ucişi pentru că nu pot fi valorificaţi de stat

porci

Aproape 150 de porci confiscaţi de la patru şoferi de camionete, care i-au adus din Ungaria, vor fi ucişi de autorităţi, pentru că nu există documente privind originea animalelor şi astfel porcii nu pot fi valorificaţi de stat în vederea consumului cărnii.

În cele patru camionete oprite de poliţişti în apropiere de Vama Turnu se aflau 146 de porci, câţiva dintre aceştia având crotalii cu indicativ de Ungaria, astfel că s-a stabilit că toţi au fost aduşi din această ţară, a declarat vineri șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Viorel Agud.

Animalele au fost confiscate, iar fiecare dintre şoferi a fost sancţionat cu 6.000 de lei.

Agud a precizat că porcii nu pot fi valorificaţi în interesul statului, întrucât legislaţia nu permite consumul cărnii dacă nu există documente privind originea animalelor.

“Singura soluţie legală este uciderea porcilor, pentru că legislaţia nu ne permite să valorificăm animalele fără documente care să ateste originea lor. Potrivit Ordinului 40/2010, animalele fără documente vor fi ucise. Vom apela la o firmă specializată pentru incinerarea cadavrelor”, a spus Viorel Agud.

Patru camionete care transportau porci au fost oprite, joi, de autorităţile din Arad, şoferii autovehiculelor neavând documente pentru animale.

Porcii au fost duşi apoi la o fermă din judeţul Arad, pentru a primi hrană şi apă, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterninare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad urmând să inventarieze animalele şi să decidă ce se va întâmpla cu acestea.

A.V.