3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:35
No menu items!

Aproape 7.900 de candidaţi, aşteptaţi joi la proba scrisă a examenului de definitivat în învăţământ

spot_img

foto: cotidianul.ro

Aproape 7.900 de candidaţi sunt aşteptaţi, joi, la proba scrisă a examenului naţional de definitivat în învăţământ, sesiunea 2013, care se desfăşoară în 42 de centre de examen. Rezultatele finale urmează a fi afişate pe 27 iulie.

Proba scrisă a examenului naţional de definitivat, sesiunea 2013, se va desfăşura, joi, în 42 de centre de examen, începând cu ora 10.00, se arată într-un comunicat emis miercuri de Ministerul Educaţiei Naţionale.

După promovarea acestui examen, cadrele didactice dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Participanţii au de ales din 126 de discipline de examen, proba scrisă conţinând subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Durata de redactare a lucrării este de patru ore, iar nota minimă de promovare a examenului este 8.

După prima probă a examenului naţional de definitivat, desfăşurată în perioada ianuarie – 20 iunie şi care a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă au fost admişi să participe la proba scrisă a examenului naţional de definitivare, 7.888 de candidaţi.

Reprezentanţii ministerului precizează că, în sesiunea 2013, le-a fost acordat dreptul de participare la examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră. O altă noutate a sesiunii 2013 este creşterea mediei minime de promovare a inspecţiilor la clasă de la 7 la 8.

Subiectele de examen, traducerea acestora şi baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplină de examen, de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei, la ora 15.00, pe site-ul “http://www.subiecte2013.edu.ro”>www.subiecte2013.edu.ro”, mai precizează sursa citată.

Coordonarea metodologică a examenului naţional de definitivare în învăţământ este asigurată de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar organizarea şi desfăşurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele şcolare judeţene şi de cel al Municipiului Bucureşti.

Rezultatele vor fi afişate pe 23 iulie, iar între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în intervalul 25 – 26 iulie, urmând ca pe 27 iulie să se afişeze rezultatele finale.

Andrei Tudor