0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 19:29
No menu items!

Aproape 350 de case au fost inundate, în județul Galați, în noaptea de vineri spre sâmbătă

spot_img

Aproape 350 de case au fost inundate, în județul Galați, în noaptea de vineri spre sâmbătă

Aproximativ 350 de case din Slobozoia Conachi şi Cuza Vodă, judeţul Galaţi, au fost inundate, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după o deversare controlată a apelor acumulate într-un iaz piscicol. Aceasta a fost făcută pentru a se evita inundarea mai multor sate, localnicii fiind evacuaţi încă din timpul zilei.

Potrivit autorităţilor locale, în Slobozia Conachi au fost evacuate aproximativ 250 de case, alte o sută de locuinţe fiind inundate în localitatea Cuza Vodă. Primarul uneia dintre cele două comune a declarat că la evacuarea oamenilor au participat și militarii, în condițiile în care unii bătrâni nu voiau să-și părăsească locuinţele.

“În Slobozia Conachi au fost inundate aproximativ 250 de case. Pârâul Suhurlui traversează centrul comunei Slobozia Conachi, pe o lungime de şapte kilometri. Noi am evacuat oamenii, unele persoane bătrâne au fost scoase din case cu ajutorul militarilor. Au fost inundate 250 de case”, a declarat primarul din Slobozia Conachi, Ion Neculau.

Sursa citată a spus că localnicii evacuaţi au dormit fie la Primărie, fie la rude sau prieteni.

“Oamenii au dormit fie într-o încăpere spaţioasă a Primăriei, unde am pus 30 de paturi cu saltele, fie într-o sală de sport (aproximativ 30 de persoane), fie la rude sau prieteni. De azi-noapte a început să scadă apa, pentru că am luat decizia şi am făcut o breşă într-un drum communal, astfel încât apa să se poată scurge la vale. Acum încă nu ne putem întoarce să scoatem mâlul din case, pentru că de la ora 3.00 noaptea plouă”, a mai declarat primarul.

Aproximativ o sută de case au fost evacuate şi în localitatea Cuza Vodă, unde oamenii au fost scoși din calea apelor şi și-au petrecut noaptea la rude.

Vineri, premierul Victor Ponta a inspectat comunele gălăţenene Cuca, Pechea, Costache Negri şi Cudalbi, grav afectate de inundaţii, spunându-le sinistraţilor că în şedinţa de Guvern de miercuri se va aproba alocarea, din Fondul de rezervă, a banilor necesari refacerii caselor avariate, adăugând că evaluarea în acest sens se va face după retragerea apelor.

Nouă persoane, între care și o fetiţă de opt ani, şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a prezentat, vineri, un bilanţ provizoriu al pagubelor produse de inundaţii în ultimele 48 de ore, fiind afectate 22 de localităţi, pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Tecuci.

Potrivit bilanţului, 2.434 de persoane au fost evacuate din locuinţe din cauza inundaţiilor. De asemenea, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinţe au fost distruse complet. Totodată, 140 de persoane au fost salvate de la înec.

C.C.