28 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 13:45
No menu items!

Aproape 10.000 de cadre didactice susțin luni DEFINITIVATUL

spot_img

Proba scrisă a examenului se desfăşoară luni, începând cu ora 10.00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ şi în Bucureşti

Peste 9.900 candidaţi, cu 2.029 mai mulţi decât în 2013, au fost înscrişi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, care va avea loc luni în centre din toată ţara.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), proba se desfăşoară luni, începând cu ora 10.00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ şi în Bucureşti.

Dintre cei 10.764 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă 9.917 candidaţi care au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie, respectiv: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „bine” sau „foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.

În sesiunea 2014, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 136 de discipline.

Proba scrisă conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Candidaţii vor avea la dispoziţie, pentru redactarea lucrării, patru ore. În judeţul Cluj şi în Bucureşti, durata probei scrise se va prelungi cu două ore pentru patru candidaţi cu nevoi speciale.

Nota obţinută la proba scrisă va fi nota la examen, pentru promovare fiind nevoie de minimum 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen, au explicat oficialii MEN.

Rezultatele vor fi afişate pe 19 iulie. Între 19 şi 23 iulie vor fi înregistrate şi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 24 iulie.

R.D.