10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:43

Aprilie, prima lună de scădere a industriei din acest an

spot_img

Producția industrială s-a redus în contextul declinului comenzilor noi și al cifrei de afaceri, după cum reiese din datele Institutului Național de Statistică

industrie

În luna aprilie 2014, industria a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3%, respectiv cu 0,3%. Faţă de aprilie 2013, producţia industrială a crescut cu 2,6% ca serie brută, respectiv cu 5,9%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

”În luna aprilie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3% ca urmare a scăderii tuturor sectoarelor industriale. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 17,2%, industria extractivă cu 3,5% şi industria prelucrătoare cu 1,5%”, se arată într-un comunicat de presă al INS.

Citește și – Industria începe să gâfâie: comenzile noi și cifra de afaceri au scăzut în aprilie

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în: industria energetică (-14,2%),  industria bunurilor intermediare (-3,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,3%) şi industria bunurilor de capital (-0,7%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,2%”,

În luna aprilie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,6% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%.

 Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+9,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi scăderi în industria energetică (-5,8%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%).

În perioada primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2013, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 8,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,5%.

C.C.