4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 18:22
No menu items!

Apple a prezentat iPhone 6, iPhone 6 Plus și Apple Watch

spot_img

Noile iPhone-uri vin în trei culori, auriu, argintiu şi gri “spaţial” și sunt disponibile chiar din 19 septembrie

 apple_iphone6_iphone6_plus_ap

Apple a prezentat marți seară cea de-a opta generaţie a terminalului iPhone, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Centrul Flint din California şi a fost prezentat de directorul general al companiei, Tim Cook.

Sunt cele mai bune iPhone-uri pe care le-am realizat vreodată

Tim Cook, CEO Apple

Noile telefoane iPhone abandonează designul cu muchii plate care a fost folosit în ultimii patru ani, în favoarea unor carcase cu muchii curbate care preiau multe dintre elementele văzute la tabletele iPad, notează go4it.ro.

Carcasa monobloc este fabricată integral din aluminiu eloxat, aceasta având pe spate şi pe muchiile laterale câteva inserţii care ascund sau separă antenele exterioare. iPhone 6 are o grosime de 6,9 milimetri, în timp iPhone 6 Plus măsoară 7,1 milimetri, ambele fiind mai subţiri decât iPhone 5S sau orice alt model anterior.

Totodată, ecranul iPhone 6 are peste un milion de pixeli, iar cel al iPhone 6 Plus, peste două milioane de pixeli. Ambele telefoane folosesc ecrane cu panou IPS cu acoperire integrală sRGB şi sunt acoperite cu un strat protector din sticlă cu margini curbate care acoperă integral partea frontală. Apple se laudă cu un filtru de polarizare mai bun, ceea ce ar trebui să îmbunătăţească lizibilitatea în lumina solară.

Modelul de 4,7” oferă o diagonală de 1334 x 750 pixeli, în timp ce terminalul de 5,5” oferă o rezoluţie Full HD de 1920 x 1080 pixeli. Primul păstrează astfel densitatea de 326 ppi a modelelor Retina anterioare, în timp ce modelul mai mare face totuşi un salt şi ajunge acum la densitatea superioară de 400 ppi. Apple a păstrat raportul de aspect 16:9, aplicaţiile urmând să folosească fie o scalare neproblematică de la actuala rezoluţie a modelelor iPhone 5/5C/5S, fie să beneficieze de un spaţiu suplimentar atunci când vor fi optimizate special pentru noile modele.

Noile modele iPhone folosesc un nou cip, A8, care are o putere de procesare cu 25% mai mare. Viteza de procesare a elementelor grafice este cu 50% mai mare. Faţă de primul model iPhone viteza de procesare a cipului A8 este de 50 ori mai mare.

iPhone 6 şi iPhone 6 Plus vor veni cu noul iOS 8. Utilizatorii vor putea adăuga la orice mesaj şi înregistrări audio, clipuri video şi detalii privind locaţia, într-un mod asemănător celui  permis de aplicaţia WhatsApp.

iPhone 6 Plus va oferi o serie de trucuri software noi

Interfaţa iOS arată diferit în cazul unor aplicaţii native, acestea beneficiind de un spaţiu mai amplu de ecran, există un mod de lucru orizontal cu Split Screen, iar tastatura oferă butoane suplimentare pentru diverse funcţii.

iPhone 6 are o cameră de 8 megapixeli, cu un senzor complet nou, care promite sensibilitate mai bună şi focalizare rapidă prin detecţia de fază. Acest senzor este însoţit de un obiectiv diafragmă F/2.2 şi, doar în cazul modelului iPhone 6 Plus, de un modul de stabilizare optică, ceea ce va determina o îmbunătăţire a calităţii fotografiilor realizate în condiţii de luminozitate slabă.

Noul iPhone 6 oferă îmbunătăţiri insesizabile ale bateriei faţă de modelul 5S, însă noul iPhone 6 Plus – primul telefon Apple cu un ecran de 5,5 inchi – oferă o durată de viaţă a bateriei cu şase ore mai mare.

Platforma hardware a fost actualizată, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus folosind cipul Apple A8. Nu este prea clar dacă cele două modele vor folosi frecvenţe de tact diferite, dar probabil că puterea acestuia este suficient de mare pentru a nu face necesară o astfel de măsură. Apple A8 este fabricat într-un proces tehnologic pe 20 de nanometri şi promite o putere de procesare CPU cu 20 de procente mai mare şi o putere de procesare GPU cu 50 de procente mai mare. Noul procesor este însoţit de un coprocesor nou numit M8, acesta aducând în plus un senzor de presiune pentru măsurarea elevaţiei şi o sensibilitate superioară.

Noile iPhone 6 şi 6 Plus oferă acum un modem LTE Cat 4 (150 Mbps) cu suport pentru 20 de benzi diferite, suport VoLTE pentru reţelele care suportă acest mod de lucru pentru convorbiri, Wi-Fi Calling şi interfaţă wireless 802.11ac. Stocarea internă a fost actualizată, modelul cu capacitate de 32 GB fiind eliminat. Cea mai ieftină ofertă va fi tot cea de 16 GB, însă modelul intermediar de 32 GB va fi înlocuit de cel de 64 GB, în timp ce modelul de top va oferi 128 GB de memorie internă.

Apple a adoptat NFC şi l-a implementat într-un sistem numit Apple Pay, care va fi folosit pentru tranzacţii şi se va integra în deja cunoscuta aplicaţie Passbook. Securitatea va fi asigurată atât de senzorul pentru amprente cât şi de un cip numit Secure Element, care se va ocupa de aşa-numita tokenisation, un sistem care foloseşte coduri unice de transfer pentru fiecare tranzacţie în parte. Pentru început, acest sistem va fi însă disponibil doar în Statele Unite.

iPhone 6 oferă o autonomie uşor îmbunătăţită la anumite capitole. Datele prezentate pe scenă afirmă că acesta va avea o prestaţie similară cu iPhone 5S atunci când vine vorba de browsing 3G/4G şi Stand-By, un spor de 10% pentru redare video şi browsing Wi-Fi, 20% pentru redarea audio şi 40% pentru convorbirile 3G. iPhone 6 Plus promite o autonomie mai bună cu 20% în cazul transferului de date 3G/4G/Wi-Fi, o autonomie mai mare cu 120% pentru convorbirile 3G şi o dublare a autonomie pentru redarea audio.

Apple a anunţat că iPhone 6 are preţuri între 200 şi 400 de dolari, iar iPhone 6 plus, între 300 şi 500 de dolari, aceste preţurile fiind valabile pentru contractele de abonament pe doi ani în SUA.

Noile iPhone-uri vin în trei culori, auriu, argintiu şi gri “spaţial” și sunt disponibile chiar din 19 septembrie, însă doar în 9 ţări, printre care nu se află România.

Apple a lansat Apple Watch

Primul ceas inteligent din istoria companiei, Watch e un ceas care folosește iOS și are o rotiță pentru a ajusta interfața sistemului de operare în funcție de nevoi. Ceasul inteligent are brățari din silicon sau din aur de 18 karate, dar și variantă argintie din metal . Numele nu este iWatch, cum au tot fost zvonurile până acum, ci simplu: Apple Watch. Are un design pătrățos, similar Asus ZenWatch sau chiar cu Sony Smartwatch.

apple watch

De asemenea, are un ecran cu multitouch, poate fi controlat prin Siri, are accelerometru și Apple Maps. Apple Watch are un procesor S1 și ceasul inteligent funcționează cu telefoanele lansate de Apple de la iPhone 5 încoace. iPhone 4s este exclus din listă.

Apple Watch va costa 350 de dolari, cu 100 de dolari mai mult decât Motorola Moto 360, unul dintre cele mai interesante ceasuri inteligente. Apple Watch nu poate fi cumpărat până în 2015, cel mai probabil în ianuarie sau februarie.

C.A.