20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 22:46
No menu items!

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an

spot_img

Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța telefonului anumitor persoane țintite personal, se arată în mesajul trimis de Apple.

Utilizatori iPhone din 92 de țari au primit mesajul de avertizare din partea companiei americane, care a început să notifice utilizatorii începând cu 2021. De obicei, aceste mesaje includeau avertizarea că atacurile vin din partea unor „actori statali”, sintagmă înlocuită acum cu „atacuri spyware mercenare”.

„Apple a detectat că sunteți ținta unui atac spyware mercenar care încearcă să compromită de la distanță securitatea iPhone-ului asociat cu acest Apple ID. Este foarte probabil ca acest atac să vă privească personal, fie legat de cine sunteți, fie de meseria dumneavoastră. Deși nu este niciodată posibil ca acest lucru să fie confirmat total, Apple trimite acest anunț cu certitudine mare – vă rugăm să-l luați în serios. Nu vă putem oferi mai multe informații despre cauza care a dus la trimiterea acestei notificări, deoarece acest lucru ar putea ajuta atacatorii spyware mercenari să îmbunătățească atacurile pe viitor”, transmite Apple în notificarea citată de TechCrunch.

Compania a menționat ca exemplu softul Pegasus creat de NSO Grup și a explicat că este vorba de atacuri „excepțional de rare și mult mai sofisticate decât majoritatea activităților criminale cibernetice”. Atacurile spyware vin înaintea alegerilor în care peste 4 miliarde de oameni își pot exprima opțiunea de vot, inclusiv în India, SUA și România.

D.Constantin