9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 8:50

APOCALIPSA ISIS. Experți: trimiterea de trupe terestre în Siria, cea mai mare capcană pentru Occident

spot_img

Trimiterea de trupe tereste în Siria nu ar face decât să îndeplinească profeția apocaliptică a grupării teroriste Stat Islamic, iar, pe termen lung, ar conferi şi mai multă putere grupării, avertizează Jean-Pierre Filiu, expert în probleme privind Orientul Mijlociu la institutul Sciences Po din Paris, citat de “The Independent”.

Un recent sondaj de opinie comandat de CNN arată că, în premieră, majoritatea americanilor (53%) este de acord să fie trimise trupe terestre în Siria şi Irak.

Și în Marea Britanie, un sondaj publicat de YouGov la începutul lunii decembrie a sugerat că majoritatea britanicilor sunt în favoarea trimiterii de trupe terestre occidentale în Siria, deși un procent destul de mare din cei intervievați – 23 la sută – a fost constituit de cei care au răspuns “nu știu”.

Dar, în timp ce mulți experți declarau săptămâna trecută, înainte de votul din Camera Comunelor, că nu au fost împotriva loviturilor aeriene care au vizat Statul Islamic, ideea de a trimite trupe terestre din Marea Britanie sau din SUA a fost respinsă categoric.

Jean-Pierre Filiu, expert în probleme privind Orientul Mijlociu la institutul Sciences Po din Paris, a atras atenţia, într-un interviu acordat “The New York Times”, că trimiterea de trupe terestre în Siria ar fi o alegere dezastroasă, “cea mai mare capcană” în care comunitatea internaţională ar putea să cadă.

Bazată pe pasaje din Coran, una din credinţele propagate de ISIS este că bătălia finală va avea loc în oraşul Dabiq din Siria, între adepţii săi şi toţi necredincioşii, salutându-se astfel începerea apocalipsei.

Propaganda făcută de Statul Islamic a exploatat promisiunea făcută de Abu Musab al-Zarqawi, considerat părintele Statului Islamic, că adepţii grupării luptă într-un război sfânt: “Scânteia a fost aprinsă aici, în Irak, iar focul va continua să crească, cu permisiunea lui Allah, până când va pârjoli armatele cruciate din Dabiq”.

“Din cauza acestor profeţii, a trimite soldaţi pe teren ar fi cea mai mare capcană în care am putea cădea”, a explicat Jean-Pierre Filiu, autorul cărţii “Apocalipsa în Islam”.

“Ei vor să fie trimise trupe terestre pentru că şi le-au imaginat deja. Este o naraţiune foarte puternică şi emoţională. Această decizie oferă ISIS potenţialul de recruta luptători şi de a le crea nu doar sentimentul că fac parte dintr-o elită, dar şi că participă la bătălia finală”, a subliniat expertul pe problemele Orientului Mijlociu.

Potrivit Jean-Pierre Filiu, trimiterea de trupe terestre ar trebui exclusă. “Pentru a rupe dinamica, trebuie ca profeţia să fie demitizată. Este nevoie ca acest lucru să se realizeze prin intermediul unei înfrângeri militare, cum ar fi preluarea capitalei Raqqa. Dar aceast lucru trebuie să fie făcut de luptătorii locali – de sunniţii arabi”, a mai spus expertul.

foto: the independent