16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 21:48

Apelul Bisericii, după restricții: „Trebuie luate cu maxim discernământ şi atentă bunăvoinţă”

spot_img

Măsurile sprijinite pe raţiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ, astfel încât ele să nu conducă la afectarea unor “libertăţi intangibile, precum fundamentala libertate religioasă”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei vine în contextul anunţului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, potrivit căruia participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Înţelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităţilor sunt justificate exclusiv de creşterea alarmantă a numărului de pacienţi cu COVID, de necesara prevenire şi diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secţiilor ATI din spitale. Din perspectiva prezervării unor libertăţi intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe raţiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ şi atentă bunăvoinţă, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăţi, la contrarierea şi tulburarea oamenilor credincioşi care compun majoritatea copleşitoare a societăţii româneşti”, a spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române consideră că “măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de raţiuni sanitare foarte limpezi, precum şi de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituţii”.

“Bisericile sunt prin natura lor spaţii ale decenţei, curăţeniei şi ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măştii în anumite momente şi la păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spaţiile liturgice şi trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost şi rămâne implicată într-un mod fără precedent şi fără termen de comparaţie inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar şi multor spitale din România“, a susţinut Vasile Bănescu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat luni, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.