10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 7:42

Apele Dunării au început să scadă la Budapesta

spot_img

Apele Dunării au început să scadă la Budapesta

Nivelul apelor Dunării a ajuns la 8,91 de metri luni dimineaţă la Budapesta, doborând recordul de 8,60 de metri din 2006, însă acesta a început să scadă în cursul nopţii de duminică spre luni, la ora 04.00 GMT, nivelul fiind de 8,89 metri, scăzând la 8,88 două ore mai târziu, iar digurile rezistă, informează AFP şi MTI.

Premierul Viktor Orban a afirmat că de miercuri Budapesta nu va mai fi în pericol, dar starea de urgenţă se va menţine, deoarece şi retragerea apelor poate crea probleme. El a menţionat că de acum autorităţile îşi vor îndrepta atenţia spre zonele situate la sud de capitală şi a avertizat că de miercuri este aşteptat vânt puternic, care ar putea crea probleme.

Potrivit Direcţiei naţionale ungare pentru operaţiuni /OMIT/, în prezent continuă să se înregistreze situaţie de urgenţă de-a lungul a 191 de kilometri de fluviu din totalul de 807 unde există protecţie împotriva inundaţiilor.

Până în acest moment aproximativ 1500 de persoane au fost evacuate din cauza apelor, iar circa 6.800 de consumatori au rămas fără curent sau apă.

Nivelul apelor Dunării la Budapesta ar urma să scadă la 6,50 de metri, permiţând deschiderea drumurilor de pe malurile fluviului la 17 sau 18 iunie.

C.I.