9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 10:09

APADOR-CH nu susţine referendumul: Nu trebuie tratat ca un autobuz electoral

spot_img

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, condamnă organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile eurparlamentare, subliniind că astfel de demers nu poate fi folosit pentru a influenţa rezultatul unor alegeri şi că nu trebuie tratat ca un autobuz electoral.

„APADOR-CH consideră că referendumul naţional este o formă prin care poporul îşi exercită suveranitatea, potrivit art. 2 alin. 1 din Constituţie, şi nu un vehicul care poate fi pus în slujba influenţării rezultatului unor alegeri. Referendumul nu trebuie tratat ca un alt fel de „autobuz electoral”, al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanţi la alegerile parlamentare, naţionale sau europene. În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanţă naţională, identificată în mod clar, care frământă întreaga naţiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum naţional”, precizează reprezentanţii APADOR-CH, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cazul de faţă, mai întâi a fost ideea organizării unui referendum şi abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum.

„Această întrebare nu a fost formulată nici până la această dată, când referendumul a avansat de la stadiul „aproape hotărât” la „hotărât”. Deci, referendum avem, doar întrebare ne mai trebuie. Dacă există, cu adevărat, o problemă naţională extrem de importantă, care să necesite organizarea unui referendum (şi nu a unui simplu sondaj naţional de opinie), atunci referendumul trebuie tratat corespunzător importanţei sale şi organizat separat, nu ca simplă anexă electorală”, mai arată asociaţia.

„SUPRAPUNEREA DEZBATERILOR NU VA FAVORIZA LIMPEZIREA UNOR PUNCTE DE VEDERE”

APADOR-CH mai precizează că, în ciuda faptului că referendumul pe justiţie organizat odată cu alegerile parlamentare a fost declarat constituţional, e nevoie de o apreciere dacă referendumul serveşte rezolvării unor probleme reale.

„Prin suprapunerea referendumului naţional cu alte alegeri (parlamentare – naţionale sau europene, prezidenţiale) se ajunge la o interferenţă de teme şi subiecte, care se vor dezbate simultan, întrucât perioadele de campanie, pentru alegeri şi pentru referendum, vor coincide. Această suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, ci dimpotrivă. În cazul alegerilor şi referendumului din 26 mai 2019, este foarte posibil ca la întrebările pe temele specifice alegerilor europarlamentare să se răspundă cu argumente ce ţin de chestiunile vizate de referendum. Şi viceversa. Câştigul pentru alegători, constând în informare corectă şi completă, va fi minim, în timp ce mulţi politicieni vor putea jongla cu nonşalanţă între teme fără legătură între ele”, mai arată comunicatul menţionat.

Acestea sunt motivele pentru care APADOR-CH nu a participat la consultările de marţi, de la Cotroceni, spun reprezentanţii asociaţiei.

Reprezentanţii societăţii civile au declarat, marţi, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis va convoca ”în mod cert” referendum pe Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, fiind ”nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

Valeriu Motoc