14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 21:57

Apă plată periculoasă, retrasă din magazine

spot_img

Cinci sortimente de apă plată, care ar fi periculoasă pentru consum, au fost descoperite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, în magazine din Bucureşti. Rezultatele unor analize au arătat depăşiri, de până la 200 de ori, a cantităţii de germeni în apa ambalată. Două lanţuri de hipermaketuri au anunţat că au retras de la vânzare respectivele mărci de apă plată îmbuteliată.

Astfel, analizele de laborator au arătat probleme la apa îmbuteliată în recipiente de 2 litri sub mărcile Winny, Aro şi Izvorul Zânelor şi la cea în bidoane de 6 litri Calipso şi de 5 litri Aqua Quinn.

În urma controalelor, inspectorii ANPC au precizat că au retras de la vânzare 250 de litri de apă îmbuteliată şi au dat amenzi de 50.000 de lei agenţilor comerciali care se ocupă de îmbuteliere.

„Au fost prelevate 17 eşantioane de apă de masă şi de izvor aflate în reţeaua de comercializare din supermarketurile din Bucureşti. Cinci din aceste probe au ieşit neconforme la parametrul microbiologic numărul total de germeni. Au fost analizate la un laborator acreditat şi la acest parametru au rezultat valori cu până la 200% peste limita admisă sau mai bine zis de 200 de ori peste limita totală admisă”, a declarat Paul Anghel, director general ANPC, citat de digi24.

Reprezentanţii companiei Metro, căreia îi aparţin mărcile ARO şi Calipso, au anunțat că,pentru mai multă siguranţă, produsele vizate au fost retrase de la vânzare. La fel au procedat și reprezentanții lanțului de hipermarketuri Cora. „Cora România a retras de la comercializare, preventiv, pentru siguranţa consumatorilor, lotul de apă plată Winny, imediat ce am aflat că ar putea exista o problemă. De asemenea, am prelevat şi noi probe din lotul respectiv, dar şi din mai multe loturi, pe care le-am trimis spre verificare la un alt laborator acreditat”, au anunțat reprezentanţii companiei.

R.D.