19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:07
No menu items!

Apă de băut CONTAMINATĂ în cinci localităţi din Dâmboviţa

spot_img

O bacterie periculoasă a fost găsită în apa potabilă care vine din râul Ialomiţa, astfel că 27.000 de oameni din cinci localităţi nu mai au apă de băut.

Garda de Mediu Dâmboviţa a ajuns la concluzia că bacteria a ajuns în râu după ce la Fieni, în amonte, apele menajere au fost deversate direct în acesta.

Autorităţile nu au o soluţie pe termen scurt. Deocamdată, oamenii din localitatea Pucioasa şi alte patru comune învecinate primesc apă potabilă din cisterne, aduse de pompieri şi de Crucea Roşie. Secretarul de la Crucea Roșie Dâmbovița, Eugen Florea, a precizat că până acum s-au transportat 17.000 de litri de apă. Consiliul Judeţean a depus documentaţia pentru alimentarea din altă sursă, dar nu se ştie când ar putea veni aprobarea, conform jurnaliştilor de la digi24.ro. Singura măsură concretă luată până acum este amendarea cu 150.000 de lei a celor responsabili de contaminarea apei.

O altă soluţie ar fi construirea unui nou sistem de alimentare cu apă, dar şi pentru asta s-a depus documentaţia la Ministerul Mediului şi se estimează că, abia după o aprobare, lucrările ar urma să dureze încă patru luni. Direcția de Sănătate Publică spune că singurul tratament împotriva bacteriei este folosirea unor mari cantităţi de clor, din cauza cărora apa nu mai poate fi apoi cosumată de oameni.

Al. M.