20 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 19:07
No menu items!

Anunțul Rusiei legat de incidentele de la centrala nucleară Zaporojie: Norul radioactiv va acoperi 3 țări europene

spot_img

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat, joi, că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul. Kievul neagă însă că ar fi întreprins astfel de atacuri, informează Reuters.

Șeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina.

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear, scrie Agerpres.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei.

„Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo”, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis că o echipă de experți internaționali este pregătită să viziteze centrala nucleară Zaporojie.

„Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)- organismul de specialitate al Organizației Națiunilor Unite – este pregătit să conducă o delegație a organizației sale la centrala nucleară Zaporojie. Am subliniat urgența misiunii de a aborda amenințările la adresa securității nucleare, provocate agresiunile”, a scris Kuleba pe Twitter.

Uniunea Europeană și 42 de state au cerut Rusiei să-și retragă imediat forțele de la centrală, în timp ce AIEA a avertizat că atacurile asupra instalațiilor complexului nuclear riscă să provoace o scurgere de radiații.

                                                                                                                  Adina Silav