0.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 16:35
No menu items!

Anunțul MAE. Care este situația cetățenilor români din Kazahstan

spot_img

Misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării”, a transmis, joi, MAE.

MAE informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private.

Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

O alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, va trimite forțe armate în Kazahstan pentru a ajuta la stabilizarea țării.

Măsura vine după un apel al președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev pentru ajutor din partea alianței, după ce miercuri au izbucnit proteste violente în Kazahstan, inclusiv în cel mai mare oraș, Almaty.

                                                                                                                    Adina Silav