15.3 C
București
vineri, 20 mai 2022 - 1:28
No menu items!

Anunțul lui Trump, cu potențial exploziv pentru Orientul Mijlociu: SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a Israelului

spot_img

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu și riscă să radicalizeze poziția palestinienilor și puterilor arabe.

”Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune”, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii monoteiste – creștină, iudaică și musulmană- și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a criticat decizia SUA, afirmând că statutul orașului Ierusalim nu poate fi soluționat decât printr-o ”negociere directă” între israelieni și palestinieni.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca statu-quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

T.S.