Antrenamentul de fitness, vechi de 90 de ani / VIDEO

Dezvoltat de Joseph Pilates la începutul anilor 1990, Pilates este unul dintre cele mai populare sisteme de exercițiu în lumea de astăzi

Studiind anatomia, yoga, culturismul, gimnastica și artele marțiale, Joseph Pilates considera că stilul nostru de viață, modern, postura deficitară și respirația ineficientă sunt factorii majori ai sănătății precare. Astfel, el a dezvoltat o serie unică de exerciții fizice viguroase, destinate îmbunătățirii posturii, coordonării, echilibrului, puterii, flexibilității, respirației și functionalității organelor. A inventat o varietate de aparate cu arcuri de rezistență, la care se pot executa aceste exerciții. În 1926 a deschis primul studio de pilates la New York. În felul acesta s-a născut un nou concept în lumea fitness-ului.

Pilates poate fi practicat de oricine. Dar, spre deosebire de alte tipuri de antrenament, acesta este recomandat drept o metodă eficientă pentru recuperare în urma accidentelor (caz în care este necesară o recomandare din partea medicului de specialitate). Mișcarea controlată și respirația pot atenua durerea, rigiditatea musculară și pe cea articulară.

Este ideal în timpul sarcinii și după naștere. În perioada prenatală, oferă suport pentru greutatea fătului prin creșterea ușoară a puterii abdominale și pregătește corpul pentru naștere prin consolidarea planșeului pelvian și creșterea rezistenței organismului. Este foarte importantă respirația conștientă și postura corectă – toate acestea duc la o îmbunătățire a circulației, ameliorează durerile și ajută la relaxare. După naștere, Pilates ajută la reconsolidarea planșeului pelvian și a mușchilor abdominali profunzi, astfel încât să se poată ajunge la forma fizică de dinaintea sarcinii.

Pilatesul este recomandat și sportivilor, pentru că intervine în consolidarea centrului de putere al organismului (abdomen, abdomen lateral, spate), precum și la întărirea mușchilor. În fitness sau culturism (și nu numai), mușchii de sprijin sunt neglijați în cadrul unui antrenament. Deși nu sunt la vedere, au un rol esențial în obținerea unui corp energic și puternic, iar neantrenarea lor va duce în timp la un corp slab, luat ca întreg, și chiar la accidentări. Pilatesul poate îmbunătăți acest aspect prin exercițiile efectuate pe aparatele special create pentru acest tip de mișcare.

Pilatesul poate fi executat pe salteluță (la liber) sau la aparate. Această din urmă variantă este cunoscută ca Pilates Reformer. Spre deosebire de primă variantă, Pilates Reformer conferă o precizie mai mare în executarea exercițiilor prin suportul oferit de aparate. Exercițiile sunt foarte numeroase și variate în funcție și de creativitatea instructorului, și de nevoile practicantului.

Iată mai jos un exemplu de astfel de antrenament:

Până data viitoare, nu uitați să fiți ALWAYS FIT AND READY FOR FITNESS!

Lucian Mera

NICIUN COMENTARIU