10.3 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 21:40
No menu items!

Antonescu, strâns cu uşa de filialele PNL

spot_img

Liderii locali ai PNL  au trecut la ameninţări, mai mult sau mai puţin  făţişe , după ce  s-au trezit cu o serie de candidaţi impuşi de la centru de liderul Crin Antonescu. Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş a ameninţat  Bucureştiul că va părăsi din nou partidul şi-şi va face propria  platformă  politică independentă la lagerile parlamentare, dacă oamenii săi nu vor fi puşi pe liste. La Cluj, ameninţări similare au avut deja efect. Horia Uioreanu a câştigat într-un final partida cu Marius Nicoară. Jurnalistul Rareş Bogdan, paraşutat pe liste de Antonescu nu va  mai candida. La fel şi o parte din oamenii lui Nicioară, susţin surse liberale.

Cherecheş ameninţă cu ieşirea din partid

Edilul Cătălin Cherecheş e revoltat că i-au fost impuşi candidaţi de la centru. Nu s-a sfiit să spună că îi este pur şi simpul ruşine să iasă cu anumiţi candidaţi în campanie pe stradă, iar acum  ameninţă conducerea PNL că le-ar putea face concurenţă candidaţilor  veniţi de la centru. Dacă liderii de la centru nu se răzgândesc, primarul are deja un plan de rezervă: părăsirea PNL şi înfiinţarea unei platfoeme politice independente care să susţină candidaţii doriţi de el.  Aceştia  ar putea să-i concureze pe cei ai USL şi, în caz de victorie, să revină , ca parlamentari, în  rândurile PNL. Primarul are deja două propuneri, pe directorul Bibliotecii Judeţene, Teodor Ardelean, fost senator, şi pe avocatul Cristian Niculescu Ţâgărlaş.

Război pe viaţă şi pe moarte între Nicoară şi Uioreanu

La Cluj, în ultimele luni, organizaţia judeţeană a PNL a fost măcinată de un război pe viaţă şi pe moarte între cei doi lideri, Marius Nicoară şi Horea Uioreanu. Fiecare  a încercat să îşi impună lista cu numele preferate pentru Camera Deputaţilor. Înainte de şedinţa Consiliului Naţional Executiv de vinerea trecută, Uiroreanu era privit ca un câştigător, mai ales că la alegerile locale a câştigat, de unul singur, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, în faţa contracandidatului de la PD-L, Alin Tişe,
Marius Nicoară a pierdut alegerile pentru funcţia de primar al Clujului dar cu toate a acestea nu a demisionat de la conducerea organizaţiei.

Totuşi, filiala PNL Cluj a  mers cu o listă de propunert de candidaţi la Bucureşti şi s-a întors cu alta, mai favorabilă lui Nicoară. Astfel, lista anunţată de Nicoară este mai apropiată de varianta sa, pregătită săptămâna trecută la Delegaţia Permanentă Teritorială, dar invalidată atunci de majoritatea favorabilă liderului Horea Uioreanu. Conform acestei liste, în colegiul senatorial ce revenea PNL Cluj rămânea Marius Nicoară. Surprizele veneau la colegiile pentru deputaţi, unde avocatul Steluţa Cătăniciu lua locul veterinarului Ioan Oros, iar jurnalistul Rareş Bogdan pe cel al inginerului Ioan Petran, oamenii lui Uioreanu.

Uioreanu  rămânea numai cu Radu Zlati, consilierul lui Crin Antonescu care îl înlocuia pe consilierul clujean Mihai Szeplekan, omul lui Nicoară  şi  cu soţia, Elena Uioreanu, pe locurile de candidaţi la Camera Deputaţilor.

Iritat, Uioreanu a pus piciorul în prag  şi a ameninţat cu demisia sa din funcţie. Dacă în cazul  braşoveanului Aristotel Căncescu această streagie nu a  funcţionat, iar Ioan Ghişe a rămas candidat  pe listele  acelei filiale, Uioreanu a avut mai mult succes.

Rareş Bogdan, silit să abandoneze candidatura la Cluj

Au contat însă în bună măsură şi negocierile de pe ultima sută de metri cu social-democraţii locali. Fostul democrat-liberal Mircia Giurgiunu va mai candida  pe Colegiul 1 pentru Senat, ci pe Colegiu 1 pentru Camera Deputaţilor. În acest sens, PNL și PSD Cluj  au decis să facă rocadă pe Colegiile 1 și 3 de la Cameră. Conducerea PSD i-ar fi propus lui Mircia Giurgiu să candideze pe Colegiul 1 Senat și să renunțe la Colegiul 1 Camera Deputaților, pe care l-a câștigat în ultimele mandate. Giurgiu ar fi de acord cu această propunere și îl scoate pe Mircea Jorj din luptă, el fiind candidatul anunțat inițial de USL pe Colegiul 1 – Senat.

Colegiul 1 – Camera Deputaților ar urma să revină PNL Cluj și nu PSD Cluj, cum s-a stabilit inițial, iar liberalii ar urma să cedeze Colegiul 3 Gheorgheni- Camera Deputaților. Candidat  pe Colegiul 3 Camera Deputaților din partea PSD ar putea fi Aurelia Cristea. Or acest colegiu revenise, prin ultima decizie  Consiliului Naţional Executiv al PNL, tocmai jurnalistului Rareş Bogdan, care primise şi o derogare de la  statutul  acestui partid pentru a putea candida la parlamentare pe listele liberale.

Această situaţie şi lipsa de suport din partea  filialei PNL l-ar fi făcut  pe Rareş Bogdan să prefere cariera de jurnalist celei de viitor parlamentar.  Conform surselor citate , el l-a informat deja pe Antonescu de retragerea sa de pe listele de candidaţi, iar  conducerea centrală i-a primit-o pentru a potoli spiritele încinse ale liberalilor clujeni. Totuşi, nemulţumiri continuă să apară  la nivelul organizaţiilor PNL. Şi filiala PNL Vaslui s-a trezit cu un candidat impus de la centru. Dan Bordeianu, în prezent deputat, iar acum cere conducerii centrale să şi-l asume deoreace  liberalii vasluieni  sunt decişi să nu-l sprijine deloc în campania electorală ce va urma. (Valeriu Motoc)