7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 22:16
No menu items!

Antonescu: Propun ca senatorii liberali să se abţină la vot în cazul lui Varujan Vosganian. Care a fost reacția lui Vasile Blaga

spot_img

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni dimineaţă, înaintea şedinţei USL, că va propune ca senatorii liberali să se abţină la votul în cazul începerii urmăririi penale a ministrului economiei, senatorul Varujan Vosganian, deoarece “ar fi în mod simbolic într-un conflict de interese”.

“Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puţin să ne abţinem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia şi în felul acesta nu se poate spune nici că-l socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există –  pe ce s-a înaintat  – elemente pentru începerea urmării penale. Pe de altă parte, să nu se poată invoca faptul că am bloca demersurile Justiţiei”, a spus Crin Antonescu.

El a arătat că parlamentarii se află într-o situaţie “complicată”, “încurcată” din punct de vedere legislativ în ceea ce priveşte votul în cazul lui Vosganian. “Noi suntem într-o situaţie şi legislativă complicată, pentru că în momentul în care trimiţi un astfel de dosar şi ceri un vot parlamentarilor, ei sunt într-o situaţie încurcată. Pe de o parte nu doresc să blocheze Justiţia, pe de altă parte nu pot ca prin votul lor, dacă nu au elemente, să considere vinovat pe cineva”, a spus Antonescu.

În replică, liderul PDL, Vasile Blaga, a susținut că decizia liberalilor de a se abţine la votul din Senat privindu-l pe Varujan Vosganian reprezintă “o nouă şmecherie a PNL” şi a arătat că Parlamentul este chemat să dea girul pentru ca Justiţia să poată să-şi facă datoria.

“Este o nouă şmecherie a PNL. Auzeam şi argumentaţia că nu-l consideră vinovat pe domnul Vosganian. Nici noi nu-l considerăm vinovat. Parlamentul nu este chemat ca să-l judece pe domnul Vosganian, Parlamentul este chemat să-şi dea girul pentru ca Justiţia să-şi facă datoria, iar eu cred că, mai ales după discursul de vinerea trecută, credeam că alta va fi poziţia lor: respecţi Justiţia, îi respecţi independenţa dacă nu-i pui piedici în niciun fel. Ori, ce să discutăm aici?”, a spus Vasile Blaga, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice din 1 octombrie au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului economiei Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cererea Parchetului urmând să ajungă în plenul Senatului.

R.D.