32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 18:39
No menu items!

Antonescu: Iohannis – nepregătit pentru ministru de finanțe, dar ideal pentru a fi vicepremier pe probleme economice

spot_img

Antonescu_Ponta_SZ

Cine nu se pricepe e bun de șef. Așa a explicat, luni seara, președintele PNL, Crin Antonescu, insistența cu care îl susține pe Klaus Iohannis pentru funcțiile de ministru de interne și vicepremier pe supravegherea domeniului economic, dar nu vrea să audă de Klaus Iohannis ca ministru de finanțe și vicepremier pe același domeniu, așa cum este structura actuala a Guvernului.

Klaus Johannis nu este finanțist, nu este economist și, prin urmare, nu are ce căuta la Ministerul Finanțelor. Domnul Ponta spune că așa ar fi legal, să fie ministrul finanțelor și vicepremier. Însă nu este o lege. Mergem iar în Parlament și votăm (Klaus Iohannis ministru de Interne și vicepremier  – n.r.) fără să mai inventăm posturi pentru Daniel Constantin. Eu cred că Ponta știe că noi nu ne jucăm cu propunerile și nu -l acceptăm pe Klaus Iohannis la Finanțe. Nu acceptăm altă variantă în afară de cea pe care am propu- o inițial: Iohannis la Interne și vicepremier.

Crin Antonescu

președinte PNL

Președintele PNL și-a exprimat, luni seară, la postul B1 TV, convingerea că premierului Victor Ponta i-a displăcut profund ideea că liberalii și-au înlocuit câțiva miniștri.

E dreptul lui, dar regreți cât regreți până iei act că partenerul tău a făcut modificări. Pretențiile domnului Ponta nu pot fi acceptate și nu este vorba de un joc de orgolii aici. Klaus Iohannis este un om serios, care a făcut o opțiune, e dispus să renunțe la Primăria Sibiului și acum nu mai vrem să mergem în Parlament sau îl inventăm pe Daniel Constantin. Am un sentiment grav – acela că  domnul Ponta dorește să țină PNL la guvernare în poziție marginală, dependentă, de semi-vasalitate, ceea ce nu e de acceptat sub nici o formă.

Crin Antonescu

președinte PNL

Crin Antonescu a plusat, declarând că, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, iar USL nu mai poate continua în forma actuală, atunci premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze și apoi să încerce să-și facă un nou guvern cu o nouă majoritate.

Noi am făcut aceste mutări ca să întărim Guvernul, nu să-i facem necazuri lui Victor Ponta. Dacă el a reacționat așa, înseamnă că l-a deranjat personalitatea lui Klaus Iohannis. Dacă dorește un guvern cu PNL, merge în Parlament o oră, dacă însă vrea altceva, atunci își face alt guvern dar, atenție, după ce demisionează din funcție. Pentru că PNL nu pleacă de la guvernare, și nici Ponta nu a adus PNL la guvernare. Ori mergem împreună, ori demisionează și încearcă să-și formeze el alt guvern.

Crin Antonescu

președinte PNL

Deși Crin Antonescu s-a dezlănțuit, la B1TV, la adresa sa, premierul Victor Ponta i-a răspuns atacurilor pe un ton extrem de calm și împăciuitor. Ponta a declarat, luni seara, la Antena 3, că îl consideră în continuare pe Crin Antonescu prietenul său și a ținut să sublinieze că luptă pentru prietenii săi și că speră ca marți seară, după ședința PNL, să aibă o soluție pentru rezolvarea acestei „crize minore” din interiorul coaliției de guvernământ.

În plus, Ponta a susținut că, în discuţiile cu liderul PNL Crin Antonescu, a expus varianta în care renunţă la cea de-a patra funcţie de vicepremier, care urma să-i revină preşedintelui PC, Daniel Constantin, PNL urmând să facă nominalizările pentru funcţiile existente în Guvern, respectiv pentru vicepremier şi, concomitent, ministru de finanţe, precum şi pentru portofoliile de la Interne, Economie şi Sănătate.

Victor Ponta a adăugat că el, și nu Dan Voiculescu, a propus ca Daniel Constantin să ocupe o funcţie de vicepremier, în varianta unei restructurări ample a Guvernului.

Premierul a precizat că Antonescu a optat pentru o restructurare a Guvernului care să treacă prin Parlament, deşi i-a notificat faptul că, dacă PNL îi trimite propunerile pentru funcţiile existente în actuala structură a Executivului, le va trimite în acelaşi moment către Cotroceni, pentru numire.

Ponta a spus că, în varianta expusă de el şi în condiţiile în care PNL nu acceptă o formulă de restructurare extinsă, atunci primarul Sibiului, Klaus Iohannis, poate fi propus de PNL fie pentru funcţia de ministru de interne, fie pentru funcţia de vicepremier şi, concomitent, ministru de finanţe, funcţii care există în structura actuală a Executivului.

El a precizat că aceste funcţii rămân ale liberalilor, care pot opta inclusiv pentru posibilitatea de a numi interimari care să gireze aceste posturi.

Nicoleta Vera