15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 9:45

ANSVSA: România nu exportă bovine și carne de bovine în Rusia; autoritățile ruse interzic ceva ce nu există

În mod formal, Moscova invocă ”boala vacii nebune”

ferma_de_vaci

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că România nu exportă bovine, carne și produse din carne de bovine în Federația Rusă, în contextul în care Autoritatea federală sanitară veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat că suspendă, începând din 6 august 2014, importurile de carne de vacă și bovine vii din România.

”România nu exportă bovine, carne de bovine și produse din carne de bovine în Federația Rusă. Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația Rusă”, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Oficialii precizează că, începând cu anul 1995, în România nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de Encefalopatie Spongiformă Bovină (boala vacii nebune), până la recenta depistare a unui caz izolat în județul Cluj.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a acordat României în luna iunie a acestui an certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru ESB. România a efectuat analize timp de șapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE.

Rosselhoznadzor a anunțat că suspendă, începând de miercuri, importurile de carne de vacă și bovine din România, precizând că decizia este temporară și a fost cauzată de o epidemie de ESB. Decizia vine în contextul în care Federația Rusă încearcă să riposteze la sancțiunile economice și comerciale impuse de Uniunea Europeană.

S.Z.