2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 7:36
No menu items!

ANSVSA: China este interesată să importe din România porci, bovine, lapte şi produse din lapte

spot_img

ANSVSA: China este interesată să importe din România porci, bovine, lapte şi produse din lapte

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a semnat o serie de acorduri tehnice cu instituția omoloagă din China, în contextul în care statul asiatic este interesat să poarte negocieri pentru importul din România de porci vii, carne de bovină, lapte şi produse din lapte.

Aceste negocieri vor începe în cadrul Comisiei Mixte Româno-Chineze, care va avea loc în luna septembrie a acestui an.

China este cel mai populat stat din lume, cu 1,3 miliarde de oameni, și este a doua mare economie a lumii, după SUA.

ANSVSA a anunțat că misiunile experţilor Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză (AQSIQ), desfăşurate în România în perioada 22 – 31 iulie, s-au finalizat prin parafarea unui Memorandum şi a unor Protocoale de colaborare în domeniul sanitar-veterinar şi cel al siguranţei alimentelor.

Protocoalele parafate cuprind o listă de cerinţe şi condiţii obligatorii, inclusiv de supraveghere suplimentară a unor boli ale animalelor, în baza cărora vor fi elaborate proiecte de certificate de sănătate pentru animalele destinate exportului în China.

Aceste documente reprezintă baza pentru stabilirea condiţiilor şi cerinţelor necesare realizării exporturilor către piaţa chineză.

Cele două delegaţii chineze au auditat sistemele de inspecţie şi control veterinar în vederea demarării exporturilor de carne de porc şi produse din carne de porc, precum şi a celui de bovine de reproducţie, din România în Republica Populară Chineză.

”În ceea ce priveşte sistemul de control oficial, în domeniile de interes auditate, s-a concluzionat că ANSVSA aplică la nivel central şi teritorial toate măsurile prevăzute de cerinţele AQSIQ, iar unităţile vizitate în timpul misiunii îndeplinesc condiţiile pentru efectuarea exportului de carne proaspătă şi produse din carne din România în Republica Populară Chineză”, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Vlad Bârleanu

 foto: parismatch.com