9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 11:59

ANRE: Prețul gazelor se va majora cu 5 – 8 % de la 1 iulie

spot_img

Impactul va fi resimțit mai puternic din iarnă

 gaze

Preţul final al gazelor naturale plătite de consumatorii casnici va creşte de la 1 iulie cu 5-8%, a declarat joi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Scumpirea apare în contextul liberalizării preţului de producţie a gazelor naturale.

”Prețul final va crește cu circa 5-8% în medie de la 1 iulie, calculat pentru anul gazier 2015-2016. Este vorba de o medie pentru că prețul pe regiuni va depinde de fiecare operator în parte. Această majorare se va simți practic mai mult de la 1 decembrie deoarece până atunci consumul este mic și nu se mai consumă gaze pentru încălzire”, a explicat Havrileț.

Începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scăzut, în medie, cu 3,9%, ca medie calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor, în special din cauza eliminării importurilor.

România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească treptat până la 62 lei în iulie 2015. Guvernul a cerut prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.