19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 13:59
No menu items!

ANPC va verifica cum s-a aplicat legea compensării și plafonării facturilor la energie. Ministrul Energiei: Nu sunt mulțumit de furnizori

spot_img

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că va solicita joi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să demareze un control în ceea ce priveşte aplicarea legii privind compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor.

„Au trecut deja două luni de zile de la aplicarea acestei legi. Mâine o să solicit ANPC să demareze un control tematic să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri seară, la Digi 24.

Acesta a menționat că nu este mulțumit de furnizori.

„Oamenii trebuie să știe că atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, există un plafon peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energie electrică este prețul de 1 leu/kw, cu absolut toate taxele incluse iar la gaze naturale este prețul de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Acestea sunt tarifele maxime pe care le pot plăti oamenii.

Oamenii trebuie să știe că dacă au prețul mai jos decât plafonul, atunci nu li se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum, iar dacă se încadrează în limita de consum trebuie să aibă și compensarea în factură”, a afirmat Virgil Popescu.

El a subliniat că doar pentru gaze naturale se aplică compensarea la încălzire.

De asemenea, el a precizat că la sfârșitul perioadei de aplicare a legislației, adică 31 martie, va fi o regularizare în facturile oamenilor.

„O parte din cei care nu au contoarele citite vor trebui citite la sfârșitul perioadei de 31 martie. Perioada de regularizare curge până în iulie”, a mai spus Popescu.

Ministrul a precizat că se va analiza de asemenea dacă este nevoie de măsuri suplimentare, inclusiv pentru pregătirea următorului sezon rece.

„La nivelul Ministerului, pe zona IMM-urilor, acolo unde noi acordăm la rândul nostru ajutorul de stat către firme furnizorilor, practic acele compensări către IMM-uri le dăm de la Ministerul Energiei furnizorilor, nu au depus prea mulți furnizori cereri de a solicita plată de la bugetul de stat. Mai așteptăm să treacă și 15 ianuarie.

Am solicitat colegilor din minister să facă o evaluare exact la aociațiile de furnizori câte facturi au emis către persoane fizice cu compensate, către IMM-uri, spitale, grădinițe, școli șamd, să avem o evaluare în cursul acestei luni exact așa cum a fost implementată această lege, să vedem dacă sunt sincope în această implementate, dacă poate fi îmbunătățită și să luăm decizii mai departe”, a afirmat ministrul Energiei.

„Mie și mai multor colegi nu ne-a crescut factura, pentru că am avut un contract cu preț fix încheiat în urmă cu un an de zile și sunt încă în perioada de derulare a acestui contract și foarte mulți dintre furnizorii mari ne-au spus că au contracte care expiră după perioada de 31 martie deja încheiate”, a mai declarat Virgil Popescu.

                                                                                                                   Adina Silav