18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 4:09
No menu items!

ANPC: Băuturile răcoritoare expuse la soare pot deveni toxice

spot_img

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor face apel la români să fie extrem de atenți la băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă, deoarece sunt riscuri grave pentru sănătate.

„Băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă, cu mult peste 25 de grade Celsius pot fi foarte periculoase.

Chiar și coloranții își schimbă structura și devin toxici.

Ce se poate schimba în compoziţie? Migrarea anumitor componenti din ambalajele din plastic care pot dăuna sănătăţii omului şi destabilizarea anumitor coloranţi, în special cei roşii, orange, galbeni generând anumite substanţe chimice care pot fi dăunătoare”, a scris directorul ANPC, Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, oficialul dă sfaturi privind reducerile de preț, afișate la mai multe categorii de produse în această perioadă, de sfârșit de sezon.

„Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referintă. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

• fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;

• fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” langă sumele corespunzătoare;

• fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare langă prețul anterior, barat”.

E. Stan