5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 14:25
No menu items!

ANM: Temperaturi extrem de scăzute până sâmbătă. De luni, vine căldura

spot_img

toamna

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) nu va mai emite avertizări pentru cantităţi mari de precipitaţii, dar temperatura va fi deosebit de scăzută în perioada 2-5 octombrie, ajungând până la minus 6 grade Celsius în depresiuni şi la munte. De luni, temperatura maximă ar urma să crească până la 20 de grade C.

Începând cu ziua de luni, temperatura se va menţine caldă pentru cel puţin 10 zile, a anunţat la Guvern conducerea ANM.

Miercuri, 2 octombrie, vor fi cumulate cantităţi de apă de maximum 10 litri/metru pătrat în Munţii Banatului şi Munţii Meridionali, iar joi, 3 octombrie, acumulările de apă nu vor depăşi 5 litri/metru pătrat. La munte, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare.

La rândul lor, reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie au precizat că, în ultimele 36 ore, au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de atenţie pe râuri din judeţele Caraş-Severin, Prahova şi Buzău şi o singură depăşire a cotei de inundaţie în judeţul Constanţa, pe râul Corbu, iar pentru următoarele 24 ore sunt anticipate creşteri de debite în bazinele hidrografice Jiu, Olt Inferior, Vedea, Mureş Inferior şi bazinele superioare ale Argeşului şi Ialomiţei, dar fără depăşiri ale cotelor de atenţie.

Aceştia au asigurat că nu există pericol de inundaţie în vreun bazin hidrografic.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat anterior că Bucureștiul şi judeţele din jumătatea de sud a ţării se află sub Cod galben.

Astfel, pentru judeţele Constanţa şi Tulcea au fost anunţate ploi abundente, cantităţile de apă urmând să mai ajungă, local, la 40-50 de litri pe metru pătrat, în timp ce rafelele de vânt ar putea depăşi, temporar, peste 80-90 de kilometri pe oră.

Celelalte judeţe din jumătatea de sud a ţării, precum şi Capitala, rămân sub cod galben de ploi şi vânt, până miercuri la 8.00. În Bărăgan, vântul va mai prezenta intensificări, cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, se mai arată în noua atenţionare emisă de ANM.

ANM a mai avertizat că vremea se va menţine deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi în cele centrale, unde frecvent temperaturile în timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade C sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

R.D.