11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 21:16

ANM: Cod portocaliu de caniculă pentru joi. Avertisment de furtuni, de după-amiază până vineri

spot_img

Cod galben de vijelii în București și Ilfov

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare de caniculă pentru ziua de joi, în partea de sud a țării și o informare de instabilitate atmosferică accentuată, care va cuprinde tot teritoriul țării până vineri.

Pentru joi, s-a emis cod portocaliu de caniculă pentru Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov și Bucureşti, unde se vor atinge temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 40 de grade. Pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Codul galben de caniculă se aplică pentru restul Olteniei și Munteniei, pentru centrul şi sudul Moldovei, precum şi pentru partea continentală a Dobrogei, unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În după-amiaza zilei de joi, precum şi în noaptea de joi spre vineri, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, cu precădere în centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte.

În cursul zilei de vineri, 31 iulie, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar îndeosebi pe cele sudice, estice şi centrale. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel încât, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp, iar izolat, mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali, peste 30-35 l/mp. Vor fi condiţii de grindină.

Vineri, 31 iulie, în regiunile sudice vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai depăşi pragul critic de 80 de unităţi.