21.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 22:06

Aniversarea consacrării catedralei Sfântul Iosif

Aniversarea consacrării catedralei Sfântul Iosif
Sursa: www.crestinortodox.ro

La 15 februarie 1884, după 11 ani de lucrări, Arhiepiscopul Ignazio Paoli inaugura şi consacra Catedrala “Sf. Iosif” din Bucureşti, declarând cea mai fericită zi din viaţa sa. Au participat toţi preoţii Arhidiecezei, toţi seminariştii, întregul corp diplomatic acreditat la Bucureşti, preşedintele Consiliului de Miniştri, preşedintele Senatului, primarul Capitalei şi alte personalităţi. Mihail Kogălniceanu, impresionat de măreţia lăcaşului de cult catolic, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că “este cel mai frumos edificiu religios care există în România”.

În cei 129 de ani de la consacrare, sute de mii de oameni continuă să vină în Catedrala “Sf. Iosif” pentru a fi botezaţi, cununaţi, iertaţi de păcate, miruiţi şi slujiţi de cuvântul lui Dumnezeu, pentru liniştea rugăciunii sau pentru concertele de muzică sacră. Catedrala “nu este numai un edificiu, o biserică parohială sau sediul unei instituţii, ci, în primul rând, este Scaunul Arhiepiscopului, Biserica-mamă a tuturor bisericilor romano-catolice din Arhidieceză şi simbolul sufletului unei comunităţi”.

De Catedrala “Sf. Iosif” sunt legate mari evenimente şi mari personalităţi ale Bisericii Catolice: în ea au predicat Monsenior Vladimir Ghika, Episcopul romano-catolic Anton Durcovici şi Episcopul greco-catolic Ioan Suciu; au fost consacraţi Episcopi păstori ai Arhidiecezei, IPS Ioan Robu şi PS Cornel Damian; au celebrat şi s-au rugat Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea şi Cardinalul Alexandru Todea. Marcată de deviza Arhiepiscopului Ignazio Paoli, “In victoria pax”, Catedrala “Sf. Iosif”, oază de pace, a fost în nenumărate rânduri ameninţată de rele, dar a ieşit mereu biruitoare.

C.N.