19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 14:44

Aniversări spaţiale

spot_img

Aniversări spaţiale

În 1949, căpitanul James Gallagher a încheiat cu succes primul zbor continuu în jurul Pământului cu avionul său Lucky Lady II. După un zbor de peste nouăzeci şi patru de ore, fortăreaţa Boeing a aterizat la baza Fort Worth din Texas.

În 1969, avionul Concorde a fost testat pentru prima oară pe aeroportul din Toulouse. Avion supersonic de pasageri, a fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și cel britanic, combinând eforturile a două companii. Dintre aeronavele supersonice comerciale, Concorde a avut cel mai mare succes, având consum mic de combustibil şi autonomie mare. Zburând pentru prima oară în 1969, Concorde și-a început serviciul comercial în 1976 și a continuat timp de douăzeci şi şapte de ani, operând zboruri transatlantice în viteze record.

În 1972, sonda Pioneer 10 a fost lansată pe orbita planetei Jupiter, fiind prima trimisă să exploreze universul. Misiunea a fost un real succes, după ce, în decembrie 1973, a trecut prin centura de asteroizi a lui Jupiter, s-a apropiat la mai puţin de o sită cincizeci de mii de kilometri de imensa planetă şi a transmis imagini cu prim-planuri. La 10 ani după acest eveniment, Pioneer 10 a depăşit sistemul solar şi a efectuat primele transmisiuni din spaţiul interstelar. La 31 martie 1997, misiunea a fost declarată oficial închisă, dar sonda a continuat să trimită date spre Terra. Pe 23 ianuarie 2003, sonda a transmis ultimele mesaje spre Pământ, apoi NASA a anunţat că Pioneer 10 nu mai are resurse energetice pentru a efectua transmisiuni.

C.N.