15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 15:39
No menu items!

ANIS: Piața de software și servicii în IT a ajuns la 1 mld. € și 80.000 de programatori angajați

spot_img

Obiectivul pentru firmele din domeniu este obținerea unei cifre de afaceri anuale de 10 mld. €

softuri piratate

România se bazează pe o piață de software și servicii în IT în care lucrează 80.000 de programatori sau ingineri de software și în care afacerile se ridică la circa un miliard de euro, a declarat Andrei Pitiș, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

”În România există, la ora actuală, un număr de 80.000 de programatori sau ingineri software. Numărul acesta este la jumătate din cel consemnat în Silicon Valley, unde estimările sunt de 170.000 de persoane specializate care lucrează în domeniu. Cei 80.000 de specialiști din România produc de un miliard de euro, în timp ce în Silicon Valley valoarea ajunge la 800 de miliarde. O țintă importantă pentru România ar fi să ajungem măcar la afaceri de zece miliarde de euro”, a afirmat Pitiș, citat de Agerpres.

În prezent, peste 5.000 de firme sunt active în România în domeniul software și al serviciilor IT.

ANIS a lansat miercuri a doua ediție a Romanian Software Index, o platformă de promovare a firmelor din IT.

Asociația a fost înființată în anul 1998 și numără, în acest moment, 122 de membri, companii cu capital românesc și străin, mici sau multinaționale. Cifra de afaceri a membrilor ANIS reprezintă 40% din valoarea totală a pieței de software.

ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei autohtone de software și servicii și creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.