10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:35
No menu items!

Animelele sălbatice confiscate de la Nuțu Cămătaru nu pot fi transferate în Africa de Sud

spot_img

Animelele sălbatice confiscate de la Nuțu Cămătaru nu pot fi transferate în Africa de Sud
foto: ghimpele.ro

Cei patru lei și doi urși care au fost confiscați, la sfârșitul lunii februarie, de pe proprietatea lui Ion Balint, cunoscut sub numele de Nuțu Cămătaru, nu pot fi transferați într-o rezervație din Africa de Sud.

Fundația Vier Pfoten a declarat că regretă situația creată “de lipsa de profesionalism a unor funcționari publici” care împiedică eforturile de salvare a animalelor.

După ce a anunțat public că leii vor pleca în Africa de Sud, Garda Națională de Mediu și-a schimbat poziția, iar reprezentanții instituției susțin că nu pot autoriza relocarea leilor în Africa de Sud.

Pe 27 februarie, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au organizat o acțiune menită să reglementeze situația animelelor găsite pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, animale deținute ilegal.

Vier Pfoten s-a oferit să suporte toate costurile și asistența specializată pentru transportul leilor și urșilor în rezervația sa din Africa de Sud, dar Garda de Mediu nu și-a dat încă acordul pentru transfer.

Deși transferul era programat pentru marți, acesta nu a avut loc pentru că autoritățile nu au putut decide cine este proprietarul de drept al animalelor.

“Pe data de 12 aprilie expiră perioada de carantină și azi trimitem adresă către Gardă, către ANSVSA, către DSV să ia o decizie în legătură cu aceste animale. Nu putem noi să decidem lucrul acesta. La început am spus că avem spațiu corespunzător pentru perioada de carantină. Restul, cei de la Garda Națională de Mediu și ANSVSA decid”, a declarat directorul Parcului Memorial ”Constantin Stere” de la Bucov, Laura Moagher.

Costul pentru întreținerea unei familii de lei la grădina zoologică se ridică la 4 500 lei pe lună.

Lucian Mera