3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:57
No menu items!

Animalele folosite în scopuri științifice, protejate prin lege și în România

spot_img

soarece

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 327 de voturi “pentru” şi 3 abţineri, un proiect de lege privind protecţia animalelor folosite în scopuri ştiinţifice, iniţiat de Guvern, care prevede că “uciderea animalelor trebuie realizată numai prin metode care provoacă cel mai mic nivel de durere”.

Toate grupurile parlamentare au anunţat în plenul Camerei că susţin acest proiect de lege, care duce la armonizarea legislaţiei româneşti cu Directiva europeană pe această temă. “Este foarte bine că începem să adoptăm şi faţă de animale o atitudine civilizată, naturală”, a spus deputatul Varujan Pambuccian.

În expunerea de motive, Guvernul a arătat că utilizarea animalelor în proceduri, adică în experimente, nu trebuie să reprezinte un pericol pentru biodiversitate. “Întrucât folosirea unor metode neadecvate pentru uciderea animalului poate provoca durere, stres şi suferinţă semnificativă animalului, animalele trebuie să fie ucise numai de o persoană competentă, folosind o metodă adecvată speciei”, a precizat iniţiatorul proiectului de lege.

Proiectul de lege instituie măsuri de protecţie animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale. Legea se aplică în cazul următoarelor animale: cefalopode vii şi “animale neumane vertebrate vii inclusiv forme larvare care se hrănesc autonom şi forme fetale de mamifere”.

Proiectul de lege a fost adoptat în acest an şi de Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

R.D.