15.3 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 6:52
No menu items!

ANI vrea capul lui Diaconu

spot_img

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat marţi Senatului revocarea din funcţie a senatorului liberal Mircea Diaconu. Într-un comunicat remis presei, ANI motivează că orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează în mod grav obiectivele României asumate prin Mecanicmul de Cooperare şi Verificare.

ANI spune că o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 19 iunie, a menţinut ca temeinic şi legal raportul de evaluare întocmit de Agenţie cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu. Senatul a amânat, luni, din lipsă de cvorum, emiterea unui punct de vedere în cazul liberalului, pentru care justiţia a decis că s-a aflat în stare de incompatibilitate. Potrivit ANI, Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioada de trei ani.

În ianuarie 2011, ANI a constatat că Mircea Diaconu a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, începând cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului „C. I. Nottara” (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale). Pe 11 septembrie, senatorii din Comisia juridică au analizat scrisoarea ANI referitoare la starea de incompatibilitate în care se află senatorul liberal Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia o decizie cu privire la acest caz. Mircea Diaconu a solicitat uilterior conducerii Senatului amânarea discuţiilor sau măsurilor de punere în aplicare a incompatibilităţii sale stabilite de către ANI, până la soluţionarea căii de atac care a fost depusă la ÎCCJ. (C.C)