6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 20:30
No menu items!

ANI solicită cercetarea unui director al Hidroelectrica pentru corupție

spot_img

ani

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării lui Constantin Metehoiu, director în cadrul SC Hidroelectrica – Sucursala Curtea de Argeș, pentru conflict de interese și săvârșirea de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.

În perioada 5 iunie 2008 – 8 februarie 2012, SC Hidroelectrica SA București, prin Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș, a încheiat 17 contracte de achiziție publică și 2 achiziții directe (în valoare de 2.830.146 lei – aproximativ 673.844 euro) cu 3 societăți comerciale, cu care directorul Constantin Metehoiu s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani, precizează un comunicat al ANI.

Dintre acestea, 13 contracte și 2 achiziții directe, împreună cu documentația aferentă, au fost semnate și aprobate de Constantin Metehoiu, în calitate de director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș.

În perioada 1994 – 26 octombrie 2009, Constantin Metehoiu a deținut în cadrul celor 3 societăți comerciale (SC Danatis 2000 SRL, SC Dragoș Construct Group SRL și SC Reparații Modernizări Retehnologizări Argeș SRL) calitatea de asociat și administrator, încasând de la acestea, în cursul anilor 2008 și 2009, dividende în valoare de 244.760 lei.

Cu ocazia atribuirii contractelor respective, au fost încălcate prevederile referitoare la “Reguli de evitare a conflictului de interese”, stipulate în art. 69, lit. a), c) si d) din OUG nr.34/ 2006: “Nu au dreptul să fie implicați în procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor persoane care dețin părți sociale, părți de interes, acțiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanți/candidați sau subcontractanți ori persoane care fac parte din consiliul de administrație/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanți/candidați sau subcontractanți persoane despre care se constată că pot avea un interes de natură să le afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor; persoane care în exercitarea funcției pe care o dețin la nivelul autorității contractante se află în situația existenței unui conflict de interese astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003”.

A.V.