22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:19
No menu items!

ANI revine cu precizări în cazul primarului Clotilde Armand

spot_img

Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis, marți, un comunicat de presă în care face mai multe precizări în legătură cu dosarul pentru incompatibilitate și conflict de interese trimis la Parchet pe numele primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. ANI menționează că edilul și-a majorat indemnizația cu 30%, distinct de sporul de 25% pe care aceasta l-a invocat, prevăzut pentru primarii care implementează proiecte din fonduri europene. ANI respinge şi acuzaţiile primarului Sectorului 1 potrivit cărora i s-a refuzat accesul la dosar, susţinând că a existat comunicare cu aceasta şi că pe toata durata activităţii de evaluare, nu a solicitat accesul la dosar sau prezenţa la sediul ANI.

”În cauza mediatizată prin comunicatul remis opiniei publice ieri, 7 noiembrie, Agenţia Naţională de Integritate a reţinut încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, precum şi existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în cazul Primarului Sectorului 1 al Mun. Bucureşti, Armand Clotilde Marie Brigitte. În acest caz, Agenţia a reţinut starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispoziţiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie””, subliniază ANI.

ANI precizează că aceste incidente de integritate nu au fost reţinute în privinţa dispoziţiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligatia ca aceştia să deţină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte. Această prevedere legală a fost invocată de Clotilde Armand după anunţul ANI privind sesizarea Parchetului în acest caz.

„Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă.

De asemenea, referitor la acuzaţiile lui Clotilde Armand potrivit cărora i s-a refuzat accesul la dosar, ANI menţionează că pe toata durata desfăşurării activităţii de evaluare, precum şi la finalizarea acesteia, orice persoana evaluată beneficiază de toate garanţiile legale privind consultarea actelor şi a informaţiilor care fac obiectul dosarului.

În cazul lui Armand, ANI afirmă că aceasta a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, fiindu-i aduse la cunoştinţă drepturile cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activităţii de evaluare. Ulterior, la data de 04 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocaţială precum şi solicitarea ca adresele de corespondenţă să se transmită la adresa cabinetului avocaţial.

”În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment şi a solicitat un punct de vedere privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese administrativ. În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenţiei un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate”, relatează ANI, subliniind că ”pe toata durata activităţii de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezenţa sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate”.

De asemenea, conform ANI, raportul de evaluare a fost transmis cu respectarea termenelor şi la adresa poştală indicată de reprezentantul legal.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, de conflict de interese administrativ şi incompatibilitate şi anunţă că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Marți, primarul Sectorului 1 s-a prezentat la sediul ANI, împreună cu un avocat, pentru a cere accesul la dosarul său, susținând că acest lucru i s-ar fi refuzat „sistematic”. Clotilde Armand nu a scăpat ocazia de a face acuzații la adresa oponenților politici, care i-ar fi înscenat acest dosar.

                                                                                                                   Adina Silav