7 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 19:54

Angelina Jolie, în vizită la Sarajevo, într-o misiune contra violenţelor sexuale în timp de război

 angelina jolie photo

Actriţa americană Angelina Jolie şi şeful diplomaţiei britanice, William Hague, au ajuns joi seară la Sarajevo, unde vor participa la o conferinţă despre violenţele sexuale comise în timp de război, informează AFP.

Angelina Jolie şi William Hague participă vineri dimineaţă la o conferinţă despre prevenirea violurilor comise ca “armă de război”, organizată de Ministerul Apărării din Bosnia.

William Hague se va întâlni vineri cu membrii preşedinţiei tripartite din Bosnia și va merge apoi la Srebrenica, oraş din Bosnia orientală în care un masacru, catalogat ca genocid de justiţia internaţională, a fost comis în iulie 1995 contra populaţiei musulmane de către forţele sârbe bosniace.

Jolie a regizat în 2011 un lungmetraj despre violenţele comise asupra femeilor în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995). Vedeta a mers de mai multe ori în Bosnia pentru a se întâlni cu refugiaţii războiului bosniac şi pentru a participa, în iulie 2012, la Festivalul de film de la Sarajevo.

Filmul ei, “In the Land of Blood and Honey”, prezintă relaţia amoroasă dintre o tânără femeie musulmană şi un ofiţer sârb care ajung în tabere opuse, într-un lagăr de concentrare, după izbucnirea conflictului armat, având ca temă de fond războiul din Bosnia şi violenţele suferite de femei.

Angelina Jolie, care a turnat acest film doar cu actori din ţările apărute după dezmembrarea Iugoslaviei, a fost numită în aprilie 2012 cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo, iar lungmetrajulul a fost nominalizat la Globul de Aur la categoria “cel mai bun film străin.

C.A.