12.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 17:15

Angela Merkel: Referendumul grec nu lasă nicio bază pentru negocierea vreunui ajutor

spot_img

Poziția Guvernului german a fost exprimată luni de purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert

Angela Merkel are un salariu mai mic decât mii de funcționari UE

Germania consideră că nu sunt întrunite “condițiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor” pentru Grecia, dată fiind “decizia cetățenilor greci” de la referendum, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, citat de AFP și DPA.

Guvernul german “a luat notă de votul NU clar exprimat și respectă acest rezultat. Guvernul federal rămâne deschis la dialog(…), dar, dată fiind decizia de ieri a cetățenilor greci, nu sunt întrunite condițiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor”, a afirmat Seibert. El a  precizat că o continuare a discuțiilor depinde de noile propuneri de reformă din partea Atenei.

“Ușa rămâne deschisă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelarului german. “Grecia este membră a zonei euro. Și depinde doar de Grecia să rămână în zona euro”, a adăugat Steffen Seibert.

În ce privește anunțul ministrului de finanțe grec Yanis Varoufakis de a demisiona, Seibert a insistat că ceea ce contează sunt luările de poziție, nu persoanele. “Problema o reprezintă mereu luările de poziții, nu persoanele”, a insistat acesta, adăugând că demisia lui Varoufakis nu i-a provocat niciun sentiment deosebit cancelarului german Angela Merkel.

R.D.