9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:00

Angela Merkel pledează în continuare pentru refugiați. Premierul Franței o contrazice: “Poporul va spune: Ajunge, Europa!”

spot_img

Viitorul Spaţiului Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii, a afirmat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, menţinând flexibilitatea faţă de primirea extracomunitarilor. Nu la fel de flexibil s-a arătat însă și premierul Franței, Manuel Valls, care a precizat că UE trebuie să anunţe că nu mai poate să primească alţi imigranţi şi să găsească soluţii pentru refugiaţii sirieni care se află în ţările vecine ale Siriei.

Contradicțiile au apărut chiar înaintea vizitei pe care cancelarul german o face miercuri seară în Franța.

Într-un discurs de 40 de minute rostit în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), Angela Merkel a respins criticile privind riscurile de securitate generate de venirea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii. “Cel mai puternic răspuns dat teroriştilor este să ne continuăm vieţile normal şi să menţinem valorile de până acum, cu încredere şi în libertate”, a declarat Merkel, potrivit Reuters, referindu-se la atentatele de la Paris.

“Noi, europenii, vom demonstra că vieţile noastre libere sunt mai puternice decât orice act de teroare”, a subliniat cancelarul Germaniei.

“Distribuirea refugiaţilor în funcţie de performanţele economice şi de alte condiţii, disponibilitatea de a participa la un sistem permanent de repartizare a refugiaţilor conform cotelor vor determina dacă Spaţiul Schengen va rezista pe termen lung”, a subliniat liderul de la Berlin.

După atacurile teroriste de la Paris, în care au fost ucise 130 de persoane, Polonia a semnalat că ar putea să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor, impuse de Uniunea Europeană. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Manuel Valls: UE nu trebuie să mai primească imigranţi

Premierul francez, Manuel Valls, a participat, miercuri, la o întâlnire informală la Matignon cu jurnalişti de la mai multe publicaţii europene.”Europa trebuie să spună că nu poate să mai primească alţi imigranţi, aşa ceva nu este posibil“, a declarat Valls.

“Controlul la frontierele externe ale Uniunii Europene este esenţial pentru viitorul UE. Dacă nu facem asta, atunci poporul va spune: « Ajunge, Europa!»”, a completat premierul francez.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne ai statelor UE, organizată vineri la Bruxelles, Franţa a prezentat un plan, pe fondul atentatelor teroriste de la Paris, care susţine, în special, intensificarea controalelor la frontierele UE şi crearea unui registru intraeuropean al pasagerilor aerieni (PNR).

“Europa trebuie să găsească soluţii pentru imigranţii primiţi în ţările vecine ale Siriei. În caz contrar, Europa pune la îndoială capacitatea sa de a-şi controla în mod eficient frontierele”, a susţinut Valls.

Comisia Europeană a adoptat, marţi, cadrul juridic pentru finanţarea unor contribuţii din partea UE oferite Turciei, pentru a diminua fluxul de imigranţi care sosesc în Europa prin Turcia, dar discuţiile dintre statele UE privitoare la colectarea celor trei miliarde de euro promise Turciei se anunţă a fi dificile, susțin surse europene, citate de AFP.

În cadrul reuniunii de la Matignon, Valls a subliniat că Germania şi Italia sunt vizate de atacuri ale Stat Islamic (SI), în contextul în care Franţa încearcă să formeze o coaliţie unică sau, cel puţin, o intervenţie coordonată împotriva grupării teroriste, în Siria.

Preşedintele francez, Francois Hollande, se va întâlni miercuri seară, la Palatul Elysee, cu Angela Merkel şi joi dimineaţă cu Matteo Renzi, premierul Italiei, înainte de a pleca spre Moscova, unde va avea o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin.