2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 7:23
No menu items!

Angela Merkel își recunoaște neputința în fața lui Putin

spot_img

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că își propusese să convoace discuţii la nivelul Uniunii Europene cu preşedintele rus Vladimir Putin cu un an înainte ca acesta să lanseze invazia în Ucraina, dar în cele din urmă nu a văzut nicio posibilitate de a-l influenţa pe liderul rus la sfârşitul mandatului său, relatează Reuters.

Angela Merkel a declarat pentru cotidianul german „Spiegel”, într-un interviu publicat joi, că ea şi preşedintele francez Emmanuel Macron au plănuit să găzduiască un format de discuţie independent cu Vladimir Putin în cadrul Consiliului European, în 2021, ultima ei vară în funcţie.

Cu toate acestea, Merkel a dezvăluit că „nu mai avea puterea” să ducă la bun sfârşit planul, pentru că, „la urma urmei, toată lumea ştia” că avea să îşi încheie mandatul în toamnă.

Merkel, care s-a retras din politică după 16 ani la putere în urma alegerilor din Germania din septembrie 2021, i-a predat oficial frâiele cancelarului german Olaf Scholz, membru al social-democraţilor SPD, în decembrie 2021.

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit, însă, cu liderul rus în iunie 2021.

„Sentimentul a fost foarte clar: «În ceea ce priveşte politica puterii, ai terminat». Pentru Putin, doar puterea contează„, a afirmat Merkel în cadrul interviului oferit cotidianului „Spiegel”, făcând referire la ultima sa vizită oficială în Moscova din august 2021.

De asemenea, notează jurnaliștii, Angela Merkel vorbeşte fluent limba rusă.

Cu toate acestea, fostul lider conservator a mărturisit referitor la retragerea ei din politică că era „timpul pentru o nouă abordare” din cauza lipsei de progres din partea guvernului său nu doar în ceea ce priveşte Ucraina, ci şi conflictele din Republica Moldova, Georgia, Siria şi Libia.

Kremlinul a anunţat joi că Ucraina ar putea „încheia suferinţele” populaţiei sale prin îndeplinirea „cerinţelor” Rusiei de a pune capăt conflictului, pe care îl numeşte o „operaţiune militară specială” împotriva naţionaliştilor ucraineni. În schimb, Moscova nu a precizat care sunt aceste cerinţe.

Ucraina susţine că Rusia i-a atacat teritoriul, fără a fi provocată. Drept consecinţă, mii de civili au fost ucişi, au fost distruse oraşe, iar milioane de persoane au fost forţate să îşi părăsească casele.

Raluca Dan