3.1 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 23:30
No menu items!

Angela Merkel ar fi fost spionată de la Ambasada SUA din Berlin

spot_img

 Angela-Merkel

 Acțiunile de spionaj ale serviciilor secrete americane care au vizat comunicațiile cancelarului german Angela Merkel au fost realizate de la Ambasada Statelor Unite la Berlin, relatează vineri cotidianul Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.

„Interceptările ar fi fost efectuate de un centru de interceptare denumit Special Collection Service (SCS)”, aflat sub responsabilitatea comună a NSA şi CIA şi care ar opera „în ambasade şi consulate americane din întreaga lume, cel mai adesea în secret”, scrie cotidianul.

Süddeutsche Zeitung şi-a extras informaţiile din documentele furnizate de Edward Snowden, fost consultant al serviciului de informaţii american NSA, care a făcut o serie de dezvăluiri despre activitățile de spionaj ale Statelor Unite în lume.

Documentele furnizate de Snowden publicației Der Spiegel, care au fost prezentate guvernului german la sfârșitul săptămânii trecute, nu permite însă identificarea exactă a datei când telefonul mobil al Angelei Merkel a fost ascultat, continuă cotidianul.

„Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Suspiciunile privind o posibilă spionare a lui Merkel de către Statele Unite, date publicităţii de cancelarie, au creat un şoc în Germania, ţară marcată de două dictaturi – naţional-socialism şi apoi comunism în fosta Germanie de Est – care i-a spionat sistematic pe cetățenii germani.

C.A.