8.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 23:20
No menu items!

Angela Merkel și-a luat un nou telefon, pentru a evita să fie interceptată de NSA. Vezi ce model este și care sunt dotările

spot_img

Dezvăluirile lui Snowden au produs efecte asupra modului de lucru al oficialilor de stat și al serviciilor speciale

merkel blackberry

După un an de așteptare, cancelarul german Angela Merkel a intrat în posesia unui telefon mobil care o va proteja de interceptările serviciilor secrete străine, potrivit publicației germane Focus.

Anul trecut, Edward Snowden, fost agent al Agenției de Securitate Naționale a SUA (NSA) a dezvăluit că șefii săi îi interceptau convorbirile telefonice Angelei Merkel. Aceasta s-a declarat intrigată de practicile aliaților din NATO, care au încercat să închidă subiectul.

De atunci, prin mediile de presă din Germania, s-a speculat intens în privința modelului de mobil preferat de Merkel pentru ridicarea gradului de securitate.

Revista Focus relatează că a optat pentru un Blackberry Q10, cu un pachet de encriptare realizat de compania germană Secusmart. Angela Merkel a preferat un model cu tastatură clasică, fără funcție touch-screen.

Telefonul nu protejează doar convorbirile, ci oferă și o legătură sigură către Intranet-ul guvernului german. Merkel va putea trimite e-mailuri printr-o conexiune foarte sigură de tip ”rețea privată virtuală”, dar și SMS-uri.

Pentru o conexiune sigură, și interlocutorul Angelei Merkel trebuie să aibă același nivel de encriptare, care costă 2.500 de euro per terminal.

Edward Snowden, refugiat în prezent în Rusia, este acuzat în SUA de spionaj și furt de documente aparținând statului.

Și președintele american Barack Obama folosește un telefon BlackBerry, tot din motive de securitate.

V.B.