9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 8:40

Angajatorii din România pot emite vouchere de vacanţă

spot_img

Camera Deputaților a aprobat, marți, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă

VACANTA - MARE

Angajatorii din România, atât în sectorul public cât și cel privat, pot acorda în acest an vouchere de vacanţă în limita a cel mult şase salarii minime brute pe economie. Tichetele vor fi suportate integral de angajatori, sumele fiind deductibile la calculul impozitului pe profit.

”Voucherele de vacanță vor permite cheltuirea acestor beneficii exclusiv pentru servicii turistice interne, contribuind astfel la dezvoltarea acestei industrii. Avem nevoie de dezvoltarea acestui sector important al economiei românești, iar introducerea voucherelor de vacanță este doar primul pas al unei serii de măsuri menite să sprijine în mod direct investitorii în industria turismului”, a declarat Florin Nicolae Jianu, Ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism.

Voucherele de vacanță vor putea fi acordate de către angajatorii din România care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă.

Voucherele de vacanţă vor fi suportate integral de angajatori, iar sumele corespunzătoare acestora vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic. Pentru salariat, tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.

Pentru instituțiile publice, voucherele de vacanţă se vor acorda în limita bugetului de venituri și cheltuieli, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate unui salariat reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în decursul unui an fiscal. Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.

Voucherele  de vacanță pot fi folosite doar pe teritoriul României, în unitățile de primire turistice sau în agențiile de turism autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism și au termen de valabilitate până la data de 31 decembrie a anului în care au fost emise.

Autoritatea emitentă a voucherelor de vacanță a fost desemnată Autoritatea Națională pentru Turism (ANT). Astfel, instituția va putea emite, după ce va incheia contracte cu toți angajatorii ce acordă aceste beneficii, vouchere de vacanță doar în sistem online pentru a evita costurile suplimentare generate de tipărirea acestor vouchere.

C.C.